Yaşam

Uzmanlardan uyarı: ‘Kenenin üzerine benzin ve çamaşır suyu dökmeyin’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı ve OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. keneolaylara karşı uyardı.

OMÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’de kenelerle taşınan Prof. Dr. Açıcı Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) virüsünü en çok taşıyan kene cinsinin ‘Hyalomma Marginatum’ olduğunu belirtti.

Türkiye’de bu ilacın en çok Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük’te yayıldığına işaret eden Açıcı, bu günlerde açık alana çıkmak isteyenlerin dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.

‘Karbondioksit kokusunu algılayarak aktif hale geliyorlar’

prof. açıcı,” Keneler, gölgemizi ve yaydığımız karbondioksit kokusunu hissederek aktif hale gelirler. Diğerleri çimlerin yüzeyinde bekliyor. Kenelerin ayak parmaklarında yastık benzeri bir oluşum vardır ve deriyi kolayca delip geçebilirler. Bu nedenle üzerimizde yürüyen kenenin farkında olmayabiliriz. Hem işte hem de doğada çok fazla deneyimim oldu. Bu tür bölgelere gittiğimizde özellikle kasık, göbek ve eklem bölgeleri olmak üzere tüm vücudumuzu sıkı bir şekilde kontrol etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.ifadeleri kullandı.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Sonuçlar: Diş eti ve burun kanaması, iç kanama ve idrardan kan gelmesi

Yaz ve bahar aylarında ateş, halsizlik, miyalji, eklem ağrısı ve kanama gibi şikayetlerle başvuran hastalarda KKKA hastalığı olasılığının mutlaka düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Tanyel, şöyle devam etti:

“Diş eti ve burun kanaması, iç kanama ve idrardan kan gelmesi şeklinde bulgular olabilir. Bizim olaylar nisan ayında gelmeye başladı. Bu yıl hastanemizde kene olayı nedeniyle dördüncü hastamızı yatırdık. Sanıyoruz ki Ekim ve Kasım ayına kadar sürecin devam edeceğini belirtmek isteriz.Bazı bölgelerdeki hastanelerde kan temini için önemlidir.Sorunlardan dolayı hastalar tarafımıza gönderilmektedir.Hastanemiz üst düzey (3.kademe) bir altyapıya sahip olduğu için ileri teknoloji sağlamaktayız. ileri tetkik ve özel tedavi gerektiren hastalıklar için eğitim ve araştırma hizmeti veriyor, bölgedeki ağır hastalar buraya sevk ediliyor. Erken gelen hastalarda ilaç tedavisine başlıyoruz.”

‘Vücudumuzun her yerinde kene ısırıkları olabilir’

Çalılarda ve kısa otlarda kenelere rastlanabileceğini belirten Tanyel, şunları kaydetti: “Keneler pantolon veya tişört kollarından bize bulaşabilir. Vücudumuzun her yerinde kene ısırığı olabilir. KKKA için kenenin ısırması gerekmez. Bu virüs kenelerin hayvanlar üzerinde ezilerek ve başka bir kişiye temas ettirilmesiyle de bulaşabilir. kanayan virüs hastası. KKKA hastalığı tanısı kan örneği ile konur. KKKA nedeniyle ölüm oranı yüzde 5 civarındadır. Kaybettik. Bu nedenle bizim için önem arz eden bir konu”açıklama yaptı.

‘Yeşil alanlarda uzun kollu giysiler tercih edilmeli’

Kene vakalarına karşı nasıl önlem alınacağı ve kene vakasıyla karşılaşıldığında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Tanyel, şunları söyledi:

“Yeşil alanlarda uzun kollu giysiler tercih edilmeli. Pantolon paçaları açıkta kalmamalı. Mümkünse açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Mümkünse böcek savar sprey ve losyonlar kullanılmalı. Eve döner dönmez bütün ev vücut muayene edilmelidir. Kene ısırırsa çok fazla sıkmadan cımbızla oynatarak yavaşça vücudumuzdan uzaklaştırılmalıdır. Mümkünse kene çıkarılmalıdır.” bir bütün olarak çıkarılmalıdır. Kişi kendi başına çıkaramıyorsa süratle en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Vücutta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çok kan emer. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü vücuda enjekte eder. Kenenin üzerine kerosen, fuel oil, çamaşır suyu dökmek uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artar.”

habersemdinli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu